Gisbert Cuper


Olieverf op koper.Gerard Terborgh circa 1670 (De Waag, Deventer)Olieverf op doek, Caspar Netscher 1680 (Stedelijk museum, Zwolle)


Gisbert Cuper werd op 28-09-1644 in Hemmen Gelderland geboren en overleed op 22-11-1716 te Deventer. Zijn lijfspreuk was "Honesta suopte ingenio" wat zoveel betekend als "Uit eigen aandrift streeft de mens ook zonder beloning naar wat goed en eerbaar is.

Hij werd in 1668 hoogleraar geschiedenis, klasiek talen en welsprekendheid aan het Deventer Athenaeum Illustre en huwde op 12 juni 1670 met Alida, dochter van burgemeester Abraham van Suchtelen. In 1672 werd hij verkozen tot rector. Ook werd hij gekozen in de raad van Deventer (afwisselend Raad en schepen) In de periode 1681 - 1694 werd hij statenlid, gedeputeerde van Overijssel en afgevaardigde naar de Staten Generaal. Tengevolge van deze werkzaamheden bedankte hij als rector. Vanaf 1694 bleef zijn rol beperkt tot burgemeester en kamenaar van Deventer.

In 1706 werd toch nog een keer een beroep op hem gedaan als Overijssels gedeputeerde ten velde in de Zuidelijke Nederlanden tijdens de Spaanse Successieoorlog bedoeld om de opmars van Lodewijk XIV te stuiten. Hij had samen met de gedeputeerde ten velde van de andere gewesten, naast een observerende taak ook de opdracht om in overleg met de locale bestuurders het burgelijk gezag te herstellen in de veroverde gebieden en in financieel opzicht orde op zaken te stellen. Tijdens deze tijd wist hij het vertrouwen van de legeraanvoerder, de Engelse hertog Marlborough, als ook de Nederlandse veldmaarschalk Ouwekerk te winnen. De Hertog bezocht daarna nog een aantal keer in Deventer. Zijn dagboek uit die periode is zeer bekend geworden. (Uitgave A.J. Veenedaal '-Gravenhage 1950)

Naast deze taken was hij een man van de wetenschap in het bijzonder oudheidkunde en penningkunde Hij had een grote bibliotheek van ruim 4000 banden en een uitgebreide penningenverzameling. Hij is echter vooral bekend geworden als schrijver van een groot aantal brieven. Hij correspondeerde met geleerden uit geheel Europa, zelfs met de Paus en was lid van de "Europese Republiek der Letteren". Een groot deel van zijn manuscripten bevind zich op het ogenblik in de Koninklijke Bibliotheek.

Cisbert woonde in een huis genaamd "de Schuur" ,een helaas in 1862 afgebroken huis met een prachtige renaissance gevel dat stond aan het grote Kerkhof.

Als politicus was hij anders dan de meeste van zijn mede stadsbestuurders (en zijn Jordens nazaten) een aanhanger van de Stadhouder.

Referenties:

  • "50 miniaturen"; voorwerpen uit het bezit van het Historisch Museum De Waag te Deventer. B. Dubbe, druk: 1999 Salland de Lange, Deventer. ISBN 90-803644-2-8

  • www.wieiswieinoverijssel.nl (artikel van B.C.E. Bolkestein)

  • <<< Terug <<<    hdebie45.deds.nl/Genea